Fremkald billeder nemt selv, derhjemme
En del af det sjove ved at arbejde analogt med fotografi er at have hænderne nede i materien – efter min mening i hvert fald. Derfor skal du selvfølgelig også selv prøve at fremkalde dine billeder. På den måde lærer du også at forstå det analoge fotografi bedre.
Der hersker dog en tro, som gør tanken om egen fremkaldelse af billeder uoverskuelig: nemlig, at det er svært at gøre som amatør. Men det er det altså ikke. Du skal bare være god til at følge et regelsæt, som du ikke engang behøver kende udenad.
Nedenfor kan du se et billede, jeg selv har fremkaldt og senere lavet til en plakat. Se alle mine plakater her.
Min guide til fremkaldelse af billeder derhjemme
Jeg vil i den her guide fortælle, hvordan jeg fremkalder mine analoge farvefilm. Det er med en proces, som hedder C41.
(Husk, at du først skal have en rulle film at fremkalde. Jeg kan godt lide Kodak Colorplus, som tilfældigvis også er en af de billigste.)
De forskellige processer minder meget om hinanden, så du skal nok få noget ud af at læse guiden, selvom din film ikke fremkaldes med C41. Principperne er de samme. Det står typisk på din film hvilken proces, der skal bruges.
Billede-fremkalder-grej
Det er desværre ikke muligt at fremkalde dine billeder uden først at skaffe noget grej til det. Som du kan se på billedet ovenfor, er der lidt forskelligt, som du skal have fat i først. Jeg har udeladt at fotografere min vaskebalje, som jeg også bruger – mere om det senere.
Det eneste, som er specifikt for fremkaldelse af billeder, er fremkaldertanken. Der findes forskellige mærker i forskellige prisklasser, men de to største mærker er Paterson (billig) og Jobo (dyr). Designet er næsten altid det samme til gengæld. Det kan være din morfar har en gammel tank et sted, som du kan få. Det havde min morfar i hvert fald.
Derudover skal du bruge:
Tre mørke flasker,
Et termometer
Og en tragt.
Måske har du allerede nogle af tingene derhjemme. Det er i hvert fald ikke vigtigt, hvad det specifikt er for nogen, men det er meget smart at have 1-liters flasker. Det er også en god idé at have mørke flasker, fordi det forlænger kemikaliernes levetid.
Den lille kemiker
Du skal nemlig også skaffe kemikalier til fremkaldelsen af dine billeder. Det er nok nu, de fleste begynder at genoverveje tanken om selv at fremkalde. Prøv at tage det skridt for skridt: Så snart du er igennem din første fremkaldelse, så er det hele som en leg.
Jeg har brugt et sæt fra Tetenal. Hvis du har fulgt mit råd om 1-liters flasker, skal du købe 1-liters sættet, som jeg har linket til ovenfor.
Når du både har dit grej og dine kemikalier, skal kemikalierne blandes op med vand i dine flasker. Det er lidt ligesom at blande saftevand, du skal bare lade være med at drikke kemikalierne efter.
Med dit sæt kemikalie følger der helt sikkert en lille guide til, hvordan du mixer dem med vand. Ellers kan du se hvad min Tetenal guide siger herunder. Du skal blande efter din ‘working solution’, som er 1 liter, hvis du har købt det sæt, jeg anbefaler.
Vær ikke for hård ved dig selv
Tredje gang er lykkens gang – nok fordi du har prøvet det et par gange før. Så tag det roligt første gang du fremkalder billeder, og fremkald en rulle film, som ikke har dine bedste billeder i sig.
Find din fremkaldertank frem og prøv alle funktionerne af, før du går videre. Hvordan fungerer låget? Hvordan fungerer spolen, som filmen skal sidde på? Hvordan føles det hele? Det er godt lige at have føling med det, før du sætter dig ind i dit mørkekammer.
Dit mørkekammer skal forresten bare være et rum, hvor du kan lukke alt lys ude. Jeg bor i Valby, og her er de små københavner-toiletter ret smarte (tænk en gang), fordi de typisk ikke har et vindue. Du kan også købe en lystætpose, som du kan gøre det med, men jeg synes ikke det fungerer for mig.
Når du føler dig klar, så tag din rulle film, din fremkaldertank, en saks og en øloplukker med ind i dit mørkekammer og luk alt lys ude:
Gør tanken klar,
Åben for filmrullen med øloplukkeren,
Begynd at rulle din film over på spolen,
Klip filmen over, hvor den ender,
Og læg spolen ned i tanken,
Hvorefter du sætter låget på.
Tænd for lyset, du er klar til at komme ud igen.
Din fremkaldertank er nemlig lystæt, så så snart filmen er dernede, behøver der ikke være mørkt længere.
Pas på med at sætte fedtede fingre på filmen, og hold den derfor kun i enderne.
Det kan være meget godt lige at se for sig, hvordan spolen fungerer, og derfor har jeg linket til en video nedenfor, hvor fotografen Willen Veerbeck viser, hvordan du gør:
Find din vaskebalje frem
Når filmen er i fremkaldertanken, kan du begynde at varme dine kemikalier og tank op. Det er nu, du skal bruge dit termometer. Du skal også bruge en timer (det har du nok på din smartphone), din tragt, og guiden, fra dit kemikalie sæt er også god at have ved hånden.
Jeg plejer bare at tænde for den varme hane og fylde min vaskebalje op med varmt vand, mens flaskerne og fremkaldertanken står dernede. Sæt et termometer i den ene af flaskerne og vent til væsken er 38 grader varm.
Du kan se de præcise grader for væskerne i din guide (eller min, som jeg har et billede af nedenfor).
Den egentlige fremkaldelse af dine billeder begynder
Når kemikalierne og tanken er varmet op, kan du begynde at fremkalde din film. Det gør du ved at hælde kemikalier på tanken, bevæge tanken, og hælde dem fra igen i den rækkefølge, som er vist i guiden.
Det er en god idé at gøre det nede i din vask, eller et sted, hvor du godt kan spilde, uden at det går helt galt. Det kan godt blive noget sjask. Du kan også bruge plastikhandsker (uden talcum), hvis du har sart hud, og ikke vil have kemikalierne på fingrene.
Husk, at du kan genbruge kemikalierne, så hæld dem tilbage i flasken med din tragt,
Du bliver nødt til at prøve dig frem her, for at finde ud af, hvad der virker bedst. Der er stor uenighed om, hvordan man bedst bevæger tanken under fremkaldelsen.
Min fremgangsmåde er sådan:
Jeg hælder fremkaldervæsken (Colour Developer) på tanken og starter timer’en med den anden hånd.
Når tanken er fuld, sætter jeg låget på og vender meget stille og roligt tanken på hovedet og tilbage igen, til der er gået et minut (ligesom en Cocio, bare uden for meget vold).
Herefter vender jeg den i 15 sekunder hvert minut ind til der er gået 3 minutter og 15 sekunder i alt.
Det samme gælder for Bleach Fix, bortset fra at den skal være i alt i tanken i 4 minutter.
Du skal herefter skylde tanken med varmt vand i 6 minutter,
Og gentage processen for de andre kemikalier med Stabilizer i 1 minut, når tanken er skyllet færdig og tom for vand.
Når du har hældt Stabilizer tilbage på flasken er dine billeder fremkaldt, og du kan åbne tanken.
Hæng dem til tørre
Efter fremkaldelsen af dine billeder, skal du hænge dem til tørre. Det er smart at gøre på dit badeværelse, fordi der tit er fugtigt, og det gør, at der ikke er så meget støv i luften. Støvet kan nemlig sætte sig på din film.
Hæng rullen op med en klemme, og lad den hænge i et par timer. Når filmen er tør, kan du klippe den i mindre strimler og lægge den i et hæfte eller et sikkert sted, hvor den ikke bliver ridset. Du er nu færdig med at fremkalde.
Næste skridt er at skanne dine billeder (medmindre du vil kopierer dem direkte til fotopapir). Willem Verbeck har også lavet en video her, som jeg brugte til at lære at scanne i sin tid. Den har dog nogle år på bagen, så det er ikke sikkert at alt software stadig fungerer, som han viser det.
Jeg bruger stadig Negative Lab Pro i min proces, men Epson har siden videoen her blev udgivet stoppet support af deres egen scanning software til Apple computere. Derfor bruger jeg i dag en kombination af min Epson V600, en software som hedder Silverfast, til at skanne, og Negative Lab Pro til at omdanne scanningerne til positiver i Lightroom Classic.
Skulle jeg starte med at scanne i dag, ville jeg nok overveje, om flatbed scanning er den bedste … eller rettere den nemmeste metode til film scanning. Jeg har siden jeg startede med at tage analoge billeder faldet over en måde, hvor man bruger et digital kamera til at skanne i stedet. Selvom jeg ikke selv har prøvet det, ville jeg anbefale alle der skal til at starte ud med analog fotografi, at tjekke det ud. Det virker nemmere og potentielt billigere end flatbed-metoden. Bliver du bidt af at skanne din egen film, kan du jo altid opgradere til en skanner.
Nedenfor er en video hvor fotografen, Kyle McDougall forklarer hvordan man kan skanne sin film med et digitalt kamera:
Dbh, Thomas